Schrijf een motivatiebrief: deze methode zorgt ervoor dat uw brief tot leven komt (2023)

Bij het schrijven van een goede sollicitatiebrief draait alles om lef. Begin je brief dus niet met een cliché als:

  • Ik zie deze baan als een mooie uitdaging.
  • Mijn droom is om aan deze universiteit te studeren.
  • Deze positie is voor mij gemaakt.
  • Ik zie deze vacature als een mooie kans.
  • Dit vak is mijn grote passie.

Zo schrijf je in 7 stappen een sollicitatiebrief

Mensen die je sollicitatiebrief doornemen, hebben deze standaardzinnen al honderden keren gelezen. Je bent niet indrukwekkend. Dus een dertien in een dozijn zal je geen goed doenbrieven monstersvan andere websites.

Kies in plaats daarvan voor een originele aanpak en gebruik de kracht van verhalen (ik vertel verhalenDus).

Het lijkt misschien een extreme aanpak, maar het is uiterst effectief. In dit artikel krijg je zeven framingtools en verhalen waarmee je sollicitatiebrief bovenaan de lijst komt te staan.

(Extra ondersteuning nodig? Dat is de normformaat zakelijke brief)

1 – Val met de deur van het huis en verrassing

Het begin van uw brief zal hun aandacht trekken. Tijdens een eerste scan leest de evaluator minimaal de eerste paragraaf. Leg hier uit waarom u de brief schrijft.

Kortom: op welke baan, stage of opleiding solliciteer je? Geef deze informatie meteen in de eerste paragraaf. Je kunt kiezen voor een conservatieve aanpak of meteen de aandacht trekken.

Als u liever conservatief begint, draai er dan niet omheen. Durf te schrijven wat je wilt in directe taal. Bijvoorbeeld:

Ik las je advertentie op Indeed en dacht meteen: dit is een baan voor mij. Ik zal je vertellen waarom.

Maar u maakt een betere indruk als u begint met een korte anekdote waarin u de reden van uw verzoek uiteenzet. Een miniverhaal als dit blijft gegarandeerd beter hangen. Neem dit voorbeeld:

Ik zie mezelf door de gangen van reclamebureau Storm lopen in rode Converse All Stars. In een interview met oprichtster Hanna Verschoren op de website Sprout.nl las ik dat het elke vrijdag ‘Sneaker Day’ is, waarop iedereen zijn beste sneakers aantrekt.

Dat is uiteraard niet de reden dat ik solliciteer naar de functie van copywriter, maar het past wel bij mijn stijl: creatief, no-nonsense en pragmatisch. Ik denk dat hij perfect bij jouw team zou passen.Lezers weten nu wat je doel is (een baan, een stage of een baan bij een studio). En kies je voor de verhalende aanpak, dan krijg je meteen een beeld. Daardoor blijf je beter bij hen hangen dan kandidaten die clichés gebruiken.

Meer tips nodig voor dit onderdeel? Lees bijvoorbeeld mijn artikelspannend begin van je sollicitatiebrief.

2 – Een motivatiebrief gaat niet over jou, maar over jouw geschiktheid

De grootste misvatting bij sollicitatiebrieven is dat je jezelf uitgebreid moet voorstellen. Geloof me, de biedcommissie verwacht dit niet. Lezers van uw brief hebben slechts één prangende vraag: waarom is de schrijver van deze brief geschikt voor deze baan, opleiding of stage?

Schrijf het zo specifiek mogelijk. Het is niet voldoende om simpelweg te zeggen dat "je altijd iets interessants hebt gevonden". Geef lezers een beeld dat blijft hangen.

Je denkt misschien dat je geen specifieke ervaringen hebt die jouw motivatie aantonen, maar dit is vrijwel onmogelijk. Laten we zeggen dat het begint met deze nogal clichématige opening.

Ik denk dat ik goed geschikt ben voor de medische opleiding, omdat ik altijd gefascineerd ben geweest door hoe het menselijk lichaam werkt.

Voeg een visuele zin toe en je motivatie komt onmiddellijk tot leven.

Ik denk dat ik geschikt ben voor de medische opleiding, omdat de werking van het menselijk lichaam mij al fascineert sinds ik acht jaar oud was, toen ik een anatomieposter kreeg waarop alle spieren en organen te zien waren.

Dus je beschrijft waarom het passend is. En dan vind je een ervaring uit je leven die je motivaties en capaciteiten laat zien.

Dit kan net zo moeilijk zijn. Misschien had je geen poster van het menselijk lichaam aan je muur, maar keek je wel naar medische programma’s op tv. Of ben je ooit op de Eerste Hulp beland, waar je geïnspireerd werd om geneeskunde te gaan studeren.

Wanneer u solliciteert naar een baan, is de kans groter dat u profiteert van uw werkleven. Vertel misschien hoe jij je vorige werkgever bij elkaar hebt gebracht door een leuk groepsuitje te organiseren. Of beschrijf de creatieve inspiratie die tot enorme kostenbesparingen heeft geleid.

Maar vergeet niet: maak het specifiek, zodat lezers een idee krijgen. Er is altijd wel een specifiek detail waarmee je jouw motivatie kunt laten zien. Of je nu geneeskunde wilt studeren, journalist wilt worden of een plek op de filmacademie ambieert.

lees hier hoeuw sollicitatiebrief preciesgebruik van dergelijke voorbeelden

3 – Schep niet op, maar laat de feiten spreken

Je stopt natuurlijk niet bij één beeld. In je motivatiebrief kun je ook kort enkele prestaties vermelden.

Het is beter om het zo gedocumenteerd mogelijk te maken. Ben jij met een gemiddelde van negen geslaagd? Noem dit feit zonder het verder uit te breiden of uit te leggen. Hetzelfde geldt voor onderscheidingen, onderscheidingen of andere prestaties.

Toen ik een beurs aanvroeg als wetenschapsjournalistinternationale conferentie over neurowetenschappen op SiciliëIk begon mijn voorstelparagraaf bijvoorbeeld zo.

Mijn naam is Dennis Rijnvis. Ik werk als wetenschapsredacteur bij Nu.nl, de grootste nieuwswebsite van Nederland. Daarnaast schrijf ik als freelance journalist voor De Volkskrant, een landelijk dagblad.

Toen ik me aanmeldde voor het Creative Writing-programma in Edinburgh, zette ik mijn prestaties als schrijver ook zo objectief mogelijk uiteen.

In 2009 won ik de eerste prijs in een kortverhalenwedstrijd voor een Belgisch literair tijdschrift, uitzoute hond. Deze zomer tekende ik ook een deal voor twee boeken met zijn uitgeverBezige Bij. In 2013 verschijnt mijn eerste roman.

Als je dit soort prestaties blijft beschrijven, zal je sollicitatiebrief of sollicitatiebrief al snel een opschepperige toon krijgen. Kortom: schrijf het op, maar schep er niet over op. Laat de feiten voor zichzelf spreken.

4 – Beschrijf je persoonlijkheid op een intelligente manier

Dit deel van je sollicitatiebrief vergt de meeste voorbereiding. De selectiecommissie van een bedrijf of een opleiding is altijd op zoek naar mensen met specifieke kwalificaties en vaardighedenkaraktereigenschappen.

Lees daarom aandachtig de vacature of de tekst waarin je wordt uitgenodigd een motivatiebrief te schrijven.

Door te schrijven benadrukt u de kenmerken van uw persoonlijkheid die het beste aansluiten bij de gestelde eisen. Maar blijf niet hangen bij het noemen van karaktereigenschappen. We kunnen allemaal zeggen dat we leergierig, gewetensvol, avontuurlijk, ondernemend en sociaal zijn.

Je kunt dit soort persoonlijkheidskenmerken in je sollicitatiebrief onder de aandacht brengen met behulp van miniverhalen en voorbeelden.

Niet schrijven:

Ik heb een avontuurlijk en ondernemend karakter, ik ga een nieuwe uitdaging niet uit de weg.

Om de lezer bij je verhaal te betrekken, moet je deze feature ook ondersteunen met een concreet voorbeeld.

Ik hou van avontuur en hard werken. Na de middelbare school ben ik een jaar naar Australië gereisd, waar ik op een wijnlandgoed heb gewerkt en als reisleider in de Outback.

Zo kies je twee of drie kwaliteiten die je in je motivatiebrief wil uitlichten. En niet elk voorbeeld hoeft een lang verhaal te zijn. Deze quote komt uit een sollicitatiebrief die ik ooit naar mezelf stuurde.

Creativiteit is mijn sterke punt. Regelmatig stel ik onderwerpen voor voor artikelen in De Volkskrant en Quest.

Ik maak het ter plekke:

Ik ben niet bang om anderen op hun verantwoordelijkheid te wijzen, op de middelbare school was ik klassenvertegenwoordiger in alle klassen.

5– Schets een kort beeld van de toekomst in uw sollicitatiebrief

Je motivatiebrief krijgt meer diepgang als je ook vertelt hoe jij gaat groeien in de nieuwe opleiding, stage of baan. U kunt dit doen door een foto van uzelf in de toekomst te maken, en te laten zien hoe u er in de nieuwe functie uitziet of hoe het kennen van het programma uw leven zal verrijken. Kortom: ga je een motivatiebrief schrijven? Toon ambitie!

Toen ik bijvoorbeeld solliciteerde naar een functie op de neurowetenschappenconferentie, schreef ik

Bij Nu.nl schrijf ik vaak over neurowetenschappelijke onderzoeken die bijvoorbeeld patronen van angst of taalherkenning in MRI-scans beschrijven. Een bezoek aan uw conferentie zou mij helpen de onderliggende technieken van dit soort onderzoek beter te begrijpen en hierover aan een groot publiek te rapporteren.

Toen ik solliciteerde als journalist bij het tijdschrift Intermediair schreef ik:

Na mijn studie zou ik heel graag als freelance journalist voor de Britse media willen werken. Bovendien vergroot de opleiding mijn kansen om een ​​roman in het Engels te publiceren voor een wereldwijd publiek.

Bonustip: stop vroeg

Gebruik op het einde geen rare trucjes om de lezer van je geschiktheid te overtuigen. Je had al je troeven (prestaties, anekdotes en persoonlijke gegevens) eerder moeten spelen, doe gewoon wat ze van je verwachten en sluit af met een beleefde suggestie zoals:

Mijn enthousiasme voor de functie wil ik graag in een persoonlijk gesprek toelichten.

Of nog eenvoudiger:

Ik hoop snel van u te horen.

Spring ook niet van de kar met de aanhef aan het einde van uw brief. Bent u van plan een motivatiebrief te schrijven om toegelaten te worden tot de tennislerarenopleiding? Schrijf alstublieft niet:

Met sportieve groeten,

Of nog erger:

Met warme groeten,

Dat is genoeg:

Hoogachtend,

En dit is nog beter:

Met vriendelijke groet,

Online schrijfcursus: voor scherp schrijven

Wil je meer specifieke tips? Volg daarom mijn cursus onlineFascinerend schrijven!In deze online training leer je de belangrijkste technieken om je brief aantrekkelijker te maken. Hoe schrijf je bijvoorbeeld korte, krachtige zinnen? Hoe kies je het juiste verhaal? En hoe worden abstracte stellingen en voorbeelden geconcretiseerd? Over twee uur weet je het. En het grootste voordeel is dat je mij achteraf een bericht kunt sturen en korte, persoonlijke feedback krijgt.

Volg de spannende schrijfles!

Lees dus ook:

  • Een zakelijke brief schrijven? Gebruik dit formaat (adres, afzender, etc.) als referentie
  • U kunt profiteren van deze voorbeelden van motivatiebrieven
  • Dit is de beste structuur voor een sollicitatiebrief

En pas op, een sollicitatiebrief schrijven op deze manier kan veel plezier opleveren, zoals deze LinkedIn-post laat zien 😉

Schrijf een motivatiebrief: deze methode zorgt ervoor dat uw brief tot leven komt (1)

Wilt u meer weten? Hier zijn de beste boeken over sollicitatiebrieven en sollicitatiebrieven:

Sluit u aan bij 10.000 anderen op Mijn wekelijkse schrijftip. Je ontvangt direct de "gouden" tip! Klik op de e-mail.

Schrijf een motivatiebrief: deze methode zorgt ervoor dat uw brief tot leven komt (2)

Schrijf een boek;

Schrijf je in voor mijn speciale nieuwsbrief voor boekauteurs.. Elke week inspiratie en advies.

Schrijf een motivatiebrief: deze methode zorgt ervoor dat uw brief tot leven komt (3)

Wie is Schrijver Fish eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de knop en bekijk de lessen - je kunt nu beginnen!

Welke schrijfcursus Schrijvenvis past bij jou? Vergelijk cursussen

Luister naar de Writing Fish-podcast

Schrijf een motivatiebrief: deze methode zorgt ervoor dat uw brief tot leven komt (4)

Geweldige interviews met inspirerende schrijvers, redacteuren en journalisten als Persoon van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Joshua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Podcast Luister

Sluit u aan bij 10.000 anderen op Mijn wekelijkse schrijftip. Je ontvangt direct de "gouden" tip! Klik op de e-mail.

Schrijf een motivatiebrief: deze methode zorgt ervoor dat uw brief tot leven komt (5)

Schrijf een boek;

Schrijf je in voor mijn speciale nieuwsbrief voor boekauteurs.. Elke week inspiratie en advies.

Schrijf een motivatiebrief: deze methode zorgt ervoor dat uw brief tot leven komt (6)

Wie is Schrijver Fish eigenlijk? En wat kun je hier doen?

Klik op de knop en bekijk de lessen - je kunt nu beginnen!

Welke schrijfcursus Schrijvenvis past bij jou? Vergelijk cursussen

Luister naar de Writing Fish-podcast

Schrijf een motivatiebrief: deze methode zorgt ervoor dat uw brief tot leven komt (7)

Geweldige interviews met inspirerende schrijvers, redacteuren en journalisten als Persoon van Keulen, Govert Schilling, Aartjan van Erkel, Joshua Douglas en de bekendste literair agent van Nederland.

Podcast Luister

Verwant

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated: 28/07/2023

Views: 6053

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.