Met deze tips schrijf jij de beste sollicitatiebrief (+voorbeeld)! (2023)

Solliciteren is voor de meeste mensen geen favoriete bezigheid. Bovendien kost het veel tijd om het goed te krijgen. Je hebt een actueel CV nodig en uiteraard een aantrekkelijke motivatiebrief of motivatiebrief. Heeft u een sjabloon voor een sollicitatiebrief nodig, zodat u precies weet hoe u een sollicitatiebrief schrijft en wat deze moet bevatten? Dan hebben wij iets waar je zeker iets mee kunt.

Natuurlijk is het belangrijk om je eigen draai aan je sollicitatiebrief te geven. De voorbeelden zijn ter inspiratie, maar u heeft er zelf ook een.magische aanrakingnodig om het helemaal van jou te maken. Er zijn echter basisprincipes die je meteen op weg helpen bij het schrijven van een sollicitatiebrief. In dit artikel leggen we paragraaf voor paragraaf uit wat er precies in je motivatiebrief moet staan, geven we je specifieke tips voor het schrijven van een motivatiebrief en sluiten we af met een kant-en-klaar motivatiebriefvoorbeeld.

Wat betekent motivatie?

Als je wordt gevraagd een motivatiebrief te schrijven, kan je eerste vraag zijn: wat betekent motivatie? Wat houdt motivatie precies in? Je motivatie is je drive, de reden dat je iets wilt of wilt doen of voelen. Het is de onderliggende drijvende kracht. Dan kun je het onderverdelen inintrinsieke motivatieen extrinsieke motivatie. Maar hoe kun je dit duidelijk maken, wat moet er precies in een motivatiebrief staan ​​en hoe is een motivatiebrief opgebouwd?

Hoe schrijf je een motivatiebrief?

Het ene bedrijf vraagt ​​specifiek om een ​​motivatiebrief, terwijl een ander bedrijf specifiek vraagt ​​om een ​​korte motivatiebrief, ofsollicitatiebriefIk ben aan het schrijven. Te eerlijk? In de praktijk is er weinig verschil. In beide brieven vertel je wie je bent en wat je kunt. En natuurlijk waarom, samen is het gewoon de formule om het bedrijf waarbij je solliciteert te helpen een hoger niveau te bereiken. Een sollicitatiebrief is echter ideaal om de waarom-vragen wat meer te benadrukken. Bedenk wat jouw intrinsieke motivatie is, dit maakt het makkelijker om te motiveren waarom jij specifiek voor dit bedrijf wilt werken en waarom in deze functie. Leg bij het schrijven de nadruk op uw professionele ervaring en achtergrond.

Met een motivatiebrief kun je meer nadruk leggen op een andere waarom-vraag. Daarom zou het bedrijf jou inhuren. Het beste is om dit subtiel duidelijk te maken in de tekst. Feit is dat beide een plaats in elke letter moeten hebben.

Vind hier meerDo's en don'ts bij het schrijven van een sollicitatiebrief

EEN schrijf een open sollicitatiebrief? Dit is hoe je het doet!

Hoe schrijf je een motivatiebrief?

Een goed uitgangspunt bij het schrijven van een motivatiebrief is: laat je inspireren! Om dit te doen, begint u met het bezoeken van de website van het bedrijf. De kans is groot dat je meteen een goede focus voor je brief vindt of een interessant onderwerp om op te reageren. Kijk ook eens naar oude sollicitatiebrieven en motivatiebrieven. Er zijn vaak een paar zinnen die je kunt hergebruiken bij het schrijven van je motivatiebrief, maar wees kritisch! Kijk ook eens naar de vacature. Vindt u daar dingen die u interessant vindt om te benoemen? Zo heb je al een goede basis, het is tijd om de motivatiebrief te schrijven!

Ben jij op zoek naar een baan die echt bij je past? Bekijk ruim 1000 vacatures bij ruim 300 bedrijven

Stel uw sollicitatiebrief op.

Je kunt natuurlijk niet zomaar een papiertje overhandigen aan het bedrijf waarbij je solliciteert als stimulans. Je telefoonnummer op een achtbaan werkt goed in de kroeg, maar niet als je op basis van een motivatiebrief een baan wilt krijgen. Dus onthoud hoe je dit eerder hebt geleerd. De structuur en opzet van een motivatiebrief is als volgt:

Bovenaan staat de verwijzing naar jezelf:

Ja. M. van Rooijen, MSc(uw naam en of u uw titel heeft)
Apollolanos 171(uw straatnaam)
1077 AS Amsterdam(uw postcode + woonplaats)

Hieronder vindt u de gegevens van het adres van het bedrijf waar u solliciteert:

Bedrijf(Bedrijfsnaam)
T.a.v. Δρ. Jansen(Wat betreft de naam van de contactpersoon, let op: Let op: in hoofdletters)
info@bedrijf.nl(adres of bijvoorbeeld e-mailadres)

Advies: Soms staat in de vacaturetekst heel duidelijk aan wie je de motivatiebrief moet richten. Het is simpelweg verkeerd om uw motivatie rechtstreeks te richten aan bijvoorbeeld de persoon die als contactpersoon vermeld staat om u te informeren over de beschikbare functie. Dit is niet noodzakelijkerwijs de persoon met beslissingsbevoegdheid. Weet u niet zeker tot wie u zich moet wenden? Je kunt ook de “T.a.v. Afdeling Personeelszaken", dan bent u bij ons altijd aan het juiste adres.

advies 2: Het komt steeds vaker voor dat je nergens een adres kunt vinden. En feitelijk wordt de motivatiebrief nooit per post verzonden, maar vrijwel altijd digitaal. Dus dat is geen probleem, in plaats van een (post)adres, plaats hier gewoon een website of het e-mailadres waarnaar u uw motivatiebrief stuurt.

Hieronder met een witregel tussen uw woonplaats en de datum:

Amsterdam, 3 juli 2018

Vermeld het onderwerp ook specifiek in je motivatiebrief:

Titel: Senior Developer Application PHP (Vacation Number: 126583)

Advies: Indien het een open sollicitatiebrief betreft, kunt u dit ook in deze onderwerpregel aangeven. Is er een specifiek verzoek om een ​​vacaturenummer weer te geven? Ook hiervoor is deze regel erg handig.

advies 2: Maak het niet te creatief, maar wees serieus en specifiek.

Hieronder vindt u de aanhef van uw motivatiebrief. Meestal wordt het oude formaat nog steeds meer gewaardeerd. Hoe dan ook, je bent altijd veilig:

Geachte heer of mevrouw, of geachte heer De Lange,

Advies: Als u hier een naam typt die voorafgaat aan een artikel, wordt deze met een hoofdletter geschreven (zoals in het bovenstaande voorbeeld).

advies 2: Plaats indien mogelijk de contactpersoon hier. Indien u dit niet weet en een motivatiebrief heeft gericht aan de afdeling Personeelszaken, selecteert u Geachte heer of mevrouw.

Wil je je creativiteit laten zien in je sollicitatiebrief? Zie ook onze tijdgenootvoorbeeld sollicitatiebrief

Hoe begin je aan een sollicitatiebrief?

Een goede motivatiebrief begint met een introductie, waarbij je bij voorkeur meteen laat zien dat je al iets over het bedrijf weet. Het liefst met een pakkende openingszin. Niet alleen praten mensen graag over zichzelf, over zichzelf lezen werkt ook goed. Gebruik het dus op de juiste manier! Bovendien kun je meteen aantonen dat je een gepersonaliseerde motivatiebrief hebt geschreven en het bedrijf grondig hebt bestudeerd. U kunt bijvoorbeeld uw sollicitatiebrief openen met de bedrijfsslogan en hierop reageren. Of een goede date. Wees vooral waar mogelijk (gepast) creatief om er in ieder geval voor te zorgen dat uw brief opvalt.

Wat moet er in een motivatiebrief staan?

In de tweede alinea van uw motivatiebrief staat wie u bent. Voeg zeker niet je cv toe, maar leg hier uit wie je bent, wat kenmerkend is voor de manier waarop je werkt en wat je motiveert in je werk. Het beste is dat u direct een vertaling kunt maken. Vertel ons dus wat u kunt doen en waarom het zo nuttig kan zijn voor dit bedrijf.

Afsluitende motivatiebrief.

De laatste alinea van je sollicitatiebrief is een goede plek om uit te leggen waarom je graag voor dit bedrijf zou willen werken. Gebruik het ook niet als een negatieve paragraaf. Veel mensen zeggen bijvoorbeeld zoiets als: door mijhuidige baanHelaas biedt het mij weinig uitdagingen (…). Absoluut niet! Niet zoiets als: een fulltime baan kan ik helaas niet vasthouden, parttime zou beter zijn. Bovendien: het is niet gebeurd! Focus op de positieve dingen. U heeft ongetwijfeld uw gedachten, maar u bewaart ze voor discussie. Daar kun je alles uit je motivatiebrief uitleggen en benoemen wat er nog niet is gezegd.

Sollicitatiebrief met slotzin

In feite is de laatste alinea niet echt een alinea, maar eerder een slotzin. Je hebt hier een paar opties, maar er is echt niet veel variatie. Meestal komt het neer op:

Ik wil graag mijn motivatiebrief komen toelichten in een gesprek. Ik neem binnenkort contact met u op om te kijken of we hiervoor een afspraak kunnen maken.

Advies: Het is goed om de bal voor jezelf te houden en niet te verwachten dat je hem getrapt hebt en nu is het jouw beurt. Geef dus aan dat je belt om hun mening over je motivatiebrief te vragen. U mag verwachten dat het bedrijf van tevoren contact met u opneemt, maar het is altijd goed om proactief te zijn en uzelf als zodanig te presenteren.

Sjabloon motivatiebrief: bijlagen

Er is één bijlage die u altijd moet meesturen en waarnaar u ook aan het einde van uw brief kunt verwijzen: uw CV. Maar misschien heb je nog meer dingen om als bijlage toe te voegen, bijvoorbeeld een portfolio. Uiteraard stuur je ook mee wat past bij de vacature waarop je solliciteert. Je kunt een scrapbooking-hobbyproject overslaan. Maar als jouw hobby iets is dat ook samenvalt met het bedrijf (bijvoorbeeld omdat je hiermee je affiniteit met de branche kunt laten zien), vermeld dat dan natuurlijk! Als je bij een fotografiebedrijf gaat werken, kan liefde voor scrapbooking van pas komen.

Extra tips voor sollicitatiebrieven

  • Spelfouten en eenzijdige zinnen zijn nog steeds verboden. Laat altijd iemand je motivatiebrief controleren!
  • Probeer niet te grappig of slim te zijn in je sollicitatiebrief, vooral als deze ongepast is.
  • Zorg ervoor dat uw woorden tellen. Zorg ervoor dat elke zin die je schrijft waarde heeft. Lees uw brief zeer kritisch. Herhaal je jezelf, is het echt niet relevant etc.? Verwijderen!
  • Wees altijd positief. Alle negatief klinkende woorden (helaas moeten, moeten, jammer etc.) horen niet in je motivatiebrief.
  • Zorg ervoor dat uw motivatiebrief bij het bedrijf past. Schrijf je 1 voor 100 verschillende bedrijven? Het valt meteen op. Pas altijd iets aan, zodat de letter iets unieks is.
  • Wees professioneel in uw schrijven, ontwerp en inhoud. Dus geen kinderachtige e-mailadressen, geen Comic Sans, geen bijbaantjes van 15 jaar geleden.
  • Tot slot: zorg voor een korte motivatiebrief. Recruiters besteden slechts een beperkte hoeveelheid tijd aan uw brief, dus zorg ervoor dat deze kort en bondig is. Soms vragen bedrijven zelfs specifiek om een ​​korte sollicitatiebrief of specificeren ze de lengte ervan.

Voorbeeld van een korte sollicitatiebrief: solliciteren naar een baan bij Nike

Als je al onze sollicitatiebrieftips hebt opgenomen, kun je waarschijnlijk een goede gedrukte (digitale) sollicitatiebrief vinden. Wij hebben er eentje voor je klaargezet ter inspiratie voor een front-end rol bij Nike, maar bekijk ook eens alle leuke vacatures die we momenteel open hebben staan ​​bij &Work.

Ja. M. van Rooijen, MSc
Apollolanos 171
1077 AS Amsterdam

Winnen
T.A.V. Dhr. M. de Lange, MSc
www.trabajos.nike.com

Amsterdam, 11 juni 2018

Onderwerp: Front-end applicatie ontwikkelaar

Geachte heer Lang,

Wij brengen inspiratie en innovatie voor alle atleten ter wereld. Nike wil atleten dienen. Waar ieder mens met een lichaam een ​​atleet is. Of je nu op het hoogste niveau sport of voor de lol: wat je ook draagt ​​en draagt, het werkt met jou. Sneldrogend stretchmateriaal dat niet scheurt als er tijdens een race aan wordt getrokken. Schoenen die je voeten vasthouden bij elke stap die je zet. Omdat elk detail telt. Net als de atleten die het bedient, kiest Nike niet voor stapsgewijze groei, maar voor sprongen en grenzen met bijbehorende risico's. Dat kan alleen met toptalent. creatief en eigenzinnig. Samen vormen zij een sterk team. Met jarenlange ervaring als ontwikkelaar en gepassioneerd sportliefhebber kijk ik er naar uit om een ​​waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomstige ambities van Nike als front-end developer.

Door de jaren heen heb ik mij nadrukkelijk gericht op een zo breed mogelijke ontwikkeling in mijn vakgebied. Zo spreek ik vloeiend HTML5, CSS3 en JavaScript en werk ik met verschillende frameworks. Ik ben ook geen onbekende in ontwerpen. In mijn werk gebruik ik regelmatig verschillende Adobe Creative Cloud-ontwerptools, waaronder InDesign, Photoshop en Illustrator. Ik volg regelmatig trainingen, evenementen en paperbagsessies om op de hoogte te blijven van de nieuwste technieken en technologieën. Als het om scripting gaat, ben ik secuur, snel en efficiënt en kan ik zelfstandig werken. Tegelijkertijd ben ik een goede communicatieve teamspeler, die niet alleen graag kennis opdoet, maar deze ook graag deelt met anderen. Het meedenken over wensen, zowel intern als extern binnen mijn branche, maar ook vanuit beleidsperspectief of bijvoorbeeld op het gebied van design is een waardevolle aanvulling op mijn overige dagelijkse werkzaamheden.

Nike is meer dan een merk, het is bijna een religie. Maar één voor allen. Een veelgehoord statement: voor jong en oud, licht en donker, man en vrouw. Moslim, christen of atheïst... Hij groeide op met grenzeloos inzicht, ambitie en inspiratie, de moed om buiten de gebaande paden te treden en een ‘elektrische sfeer’. Ik haal mijn dagelijkse inspiratie en energie ook uit sport, zodat ik mijn werk en leven kan voeden. Bij Nike kan ik al mijn ervaring en achtergrond combineren in een baan die meer dan goed bij mij past en als front-end developer in een multidisciplinair team bijdragen aan de successen van dit inspirerende sportmerk.

Uiteraard licht ik mijn motivatie en ervaring graag toe in een persoonlijk gesprek. Ik neem binnen twee weken contact met u op om te kijken of u interesse heeft om hiervoor een afspraak in te plannen.

Hoogachtend,

Martin van Rooyen

Bijlage: Curriculum Vitae

Vandownload de motivatiebrief

Labels:cv,Motivatiebrief,Toepassingstips

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Zonia Mosciski DO

Last Updated: 14/08/2023

Views: 6051

Rating: 4 / 5 (51 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Zonia Mosciski DO

Birthday: 1996-05-16

Address: Suite 228 919 Deana Ford, Lake Meridithberg, NE 60017-4257

Phone: +2613987384138

Job: Chief Retail Officer

Hobby: Tai chi, Dowsing, Poi, Letterboxing, Watching movies, Video gaming, Singing

Introduction: My name is Zonia Mosciski DO, I am a enchanting, joyous, lovely, successful, hilarious, tender, outstanding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.