[Gratis] Voorbeelden van sollicitatiebrieven voor studenten en tips van experts (2023)

Dus het is tijd om je eerste sollicitatiebrief te schrijven, hè? Je had misschien de indruk dat cv's en sollicitatiebrieven alleen bedoeld waren om een ​​baan te krijgen in de volwassenenwereld. Nu blijkt dat studenten om verschillende redenen ook motivatiebrieven nodig hebben. Of het nu gaat om een ​​programma, een leiderschapspositie, een stage, een studiebeurs of je eerste baan, een goede sollicitatiebrief onderscheidt je van de concurrentie.

Bovendien helpt een goede sollicitatiebrief je om je verhaal op een gepassioneerde en meeslepende manier te vertellen. Zowel op de middelbare school als op de universiteituniversiteitDe concurrentie tussen getalenteerde studenten kan hevig zijn. En toetsresultaten en schoolrapporten kunnen je niet veel vertellen. Een goede sollicitatiebrief kan je geheime wapen zijn om je te onderscheiden van andere studenten die perfecte cijfers halen, maar geen charisma en karakter hebben.

De structuur van een sollicitatiebrief voor studenten, inclusief voorbeelden.

Als student gebruik je je sollicitatiebrief waarschijnlijk voor verschillende doeleinden, nadat je hem uiteraard voor elk doel hebt aangepast! Gelukkig is de structuur van een professionele sollicitatiebrief vrijwel hetzelfde, ongeacht de branche of functie. Deze sjablonen werken ook voor beurzen, studieprogramma's en elk ander type sollicitatie dat u indient. Dit zijn de belangrijkste elementen:

Elevator Pitch-nieuwsbrief: carrière-cv-tips

Onze experts komen elke twee weken bij elkaarHet beste carrière- en CV-advies. Binnen 15 minuten bent u weer volledig op de hoogte. Waardevolle informatie rechtstreeks in uw inbox! (inhoud in het Engels)

Door u te registreren gaat u met ons akkoordVoorwaardeninPrivacybeleid

Houd uw inbox in de gaten!

Onze nieuwsbrief komt eraan. Nu krijg je elke 2 weken het beste CV- en carrièreadvies van onze experts in je inbox!

 • een titel
 • het beste
 • Een introductie
 • een tussenstuk
 • een conclusie
 • een sluiting

deskundig advies

CVster.nl is een informatiebron voor werkzoekenden. Wij zijn er voor alle sectoren en alle professionele niveaus. lees onshandleiding voor het schrijven van sollicitatiebrievenof bekijk onze aanpasbare collectievoorbeeld sollicitatiebrievenen het schrijven van handleidingen voor specifieke beroepen.

De titel van een sollicitatiebrief.

Lang geleden waren er mensen die sollicitatiebrieven (en sollicitatiebrieven) per post stuurden. Gelukkig voor jou staan ​​de meeste sollicitaties tegenwoordig online. Een sollicitatiebriefkop betekende ooit een formele briefkop, die je nog steeds moet gebruiken als je op de ouderwetse manier moet solliciteren. Anders heeft de titel van een sollicitatiebrief één doel: aangeven dat het uw document is. Bovendien zorgt het ervoor dat het telefoonnummer, e-mailadres, LinkedIn en andere contactgegevens toegankelijk zijn voor een recruiter in het geval dat de brief rond een groot kantoor circuleert. Het is een goed idee om uw titel beknopt te houden, zodat u meer ruimte heeft om de werkgever ervan te overtuigen dat u de juiste kandidaat bent. Het doel van deze sectie: ervoor zorgen dat iedereen die in contact komt met uw brief, weet dat deze brief van u is en dat zij over de juiste gegevens beschikken om contact met u op te nemen.

De koptekst van uw sollicitatiebrief heeft ook invloed op het formaat van uw brief. Dit is de enige plek waar je een vleugje kleur of een sterker tekstelement kunt toevoegen, afhankelijk van de organisatie en branche waarvoor je solliciteert. Eén ding dat u kunt doen om het nog beter te maken, is door documentstijlen op elkaar af te stemmen. Dit betekent dat u dezelfde kop gebruikt op uw CV, motivatiebrief en ander sollicitatiemateriaal. Een sjabloon kan de zaken veel eenvoudiger maken door u te helpen de juiste balans te vinden tussen professionaliteit en creativiteit.

De aanhef van een sollicitatiebrief.

Zij zijngroetHet is een van de kleinste delen van je sollicitatiebrief, maar het is erg belangrijk. Het zorgt ervoor dat u een geweldige eerste indruk maakt. Uw aanhef zet de toon voor de rest van de brief en moet respect en professionaliteit overbrengen. In de meeste gevallen is het echter niet nodig om te formeel te zijn. 'Beste' of 'Beste', gevolgd door een passende aanhef en een achternaam, kan in verschillende situaties goed werken. Doel van dit onderdeel: een beleefde opening creëren die de lezer correct en professioneel aanspreekt.

Eswetenschappelijk bewezendat mensen hun naam graag horen. U kunt dit interessante feit in uw voordeel gebruiken door ervoor te zorgen dat u uw sollicitatiebrief richt aan de persoon die deze gaat lezen. In veel gevallen laten werkgevers en organisaties die met studenten werken de naam van de contactpersoon achter in de vacatures. Soms kan dit ook als test dienen om te zien welke studenten voldoende aandacht besteden om dit in hun brief op te nemen.

In het geval dat een groot aantal mensen in een grote organisatie uw brief leest, hoeft u niet heel veel moeite te doen om een ​​specifieke naam te vinden. In dat geval kun je beter de koude, ouderwetse 'L.S.' gebruiken. vermijden Probeer in plaats daarvan de bedrijfsnaam in uw aanhef te gebruiken, gevolgd door een algemene term zoals 'Team' of 'Commissie'.

De introductie van een sollicitatiebrief.

De inleiding is het deel van je brief waarbij je de lezer meteen pakt. De openingsparagraaf geeft je de mogelijkheid om de aandacht van de lezer te trekken met een interessante anekdote, een gewaagde uitspraak of een krachtige uitspraak.Kamakiu's toespraak. Bedrijven en organisaties werken vaak graag met studenten vanwege hun creatieve aanpak en frisse ideeën. Lok de lezer niet in een lauwe opening als: "Naar aanleiding van uw vacature bij X zou ik graag op zijn functie willen solliciteren..." Moedig de lezer in plaats daarvan aan om te blijven lezen en een voorbeeld te bekijken van de beste kwaliteiten van uw inbreng. Het doel van deze sectie: een gedurfde en opvallende eerste alinea creëren die ervoor zorgt dat de lezer verder wil gaan.

Het middelste deel van een sollicitatiebrief.

De hoofdtekst is het grootste deel van uw brief. Hier kunt u uw prestaties, mijlpalen en vooruitzichten nader bekijken. Als het middengedeelte te ongestructureerd lijkt, kunt u ervoor kiezen om het in twee subgedeelten te splitsen.

In het eerste deel kun je de STAR-methode gebruiken om de situatie, het project, je actie en het positieve resultaat uit te leggen. Vergeet niet om elke anekdote tot een paar regels te beperken om de aandacht van de lezer gedurende het hele document vast te houden.

In het tweede deel kunt u uw relevante vaardigheden, buitenschoolse activiteiten en werkervaring bespreken. Zorg ervoor dat deze aspecten relevant zijn voor de functie. Hiermee kun je laten zien waarom jij zo goed bij de organisatie zou passen. Het doel van deze sectie: het verstrekken van details over uw unieke kwaliteiten en eerdere (werk)ervaringen, het geven van specifieke voorbeelden van uw probleemoplossende vaardigheden, ensamenwerkingsvaardigheden.

De conclusie en conclusie van een sollicitatiebrief.

Gefeliciteerd! Je hebt de conclusie van je sollicitatiebrief bereikt! Het enige dat u nu hoeft te doen, is een genadige slotparagraaf schrijven die de lezer overtuigt om contact op te nemen, zodat de recruiter nog meer weet wat voor een geweldige kandidaat u bent.

De beste manier om dit te doen is door middel van een call-to-action. Deze regel laat zien dat u bereid bent het gesprek voort te zetten en nodigt de lezer uit om contact met u op te nemen. Je wilt zelfverzekerd en vastberaden overkomen, zonder eigenwijs of eigenwijs over te komen.

Sluit uw brief vervolgens af met een standaardaanhef, zoals 'Met vriendelijke groet' of 'Met vriendelijke groet'. Het doel van dit gedeelte: de brief eindigen met een sterke en positieve noot, waardoor een effectieve oproep tot actie ontstaat die beleefd en professioneel is en de lezer overtuigt om contact op te nemen.

deskundig advies

Op zoek naar een stageplaats? kijk dan ditvoorbeeld stage CV.

Lay-out en veel voorkomende fouten in sollicitatiebrieven van studenten.

Hier zijn enkele tips voor sollicitatiebrieven om veelgemaakte fouten te voorkomen:

 • Irrelevante informatie: Als student zijn er momenten waarop je hobby's en interesses nuttige informatie kunnen zijn in een sollicitatiebrief (dit geldt vooral voor middelbare scholieren). Maar als de vacature een professioneel karakter heeft, kun je persoonlijke gegevens zoals je gezinsleven, verenigingen en vrienden beter achterwege laten. Concentreer u in plaats daarvan op uw verbinding met de functie.
 • Ontwerp en visueel beeld: Over het algemeen moet uw ontwerp geschikt zijn voor de branche en functie waarvoor u solliciteert. Felle kleuren en zware lettertypen werken niet goed voor zakelijke en formele werkgevers. Zorg er dus voor dat de toon goed is. Een professionele sjabloon kan u hierbij helpen.
 • Typefouten en grammaticafouten: u heeft slechts één uur de tijd om te solliciteren en u wilt nu solliciteren! Zorg ervoor dat u de volgende keer voldoende tijd overhoudt om uw document opnieuw te lezen en uw spelling te controleren. Beter nog, laat een vriend ernaar kijken en vraag om zijn mening.
 • Te formeel of repetitief: uw sollicitatiebrief moet professioneel zijn, maar ook natuurlijk klinken, alsof u een echt persoon bent. Een lezer weet wanneer je de tekst van iemand anders hebt gekopieerd of wanneer je bewoordingen gebruikt die te ingewikkeld zijn om op te vallen. Gebruik altijd uw eigen toon. Dit is altijd de verstandigste keuze.

focuspunten

 • De sollicitatiebrief is het laatste ‘middel’ dat u kunt gebruiken om werkgevers ervan te overtuigen u in dienst te nemen. Het is ongelooflijk belangrijk en uiterst nuttig, ZELFS als het geen stagevereiste is.
 • ken destructuurvan de begeleidende brief en onthoud de doelstellingen van elke sectie.
 • Gebruik emotie en psychologie om de objectieve punten van uw praktijk te benadrukken.
 • Communiceer op de juiste toon en onthoud wat werkgevers zoeken in een stagiair.
 • Vermijd typische fouten bij het kopiëren van teksten, tekstverwerking en gebruik een duidelijke visuele stijl (inclusief ontwerpelementen) om de aandacht te trekken.

Met CVster.nl maak je binnen enkele minuten een perfecte sollicitatiebrief. Geen onzekerheid, geen complicaties. Ga erop uit en krijg een sollicitatiegesprek ofpodium interview!

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Cheryll Lueilwitz

Last Updated: 18/06/2023

Views: 6057

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Cheryll Lueilwitz

Birthday: 1997-12-23

Address: 4653 O'Kon Hill, Lake Juanstad, AR 65469

Phone: +494124489301

Job: Marketing Representative

Hobby: Reading, Ice skating, Foraging, BASE jumping, Hiking, Skateboarding, Kayaking

Introduction: My name is Cheryll Lueilwitz, I am a sparkling, clean, super, lucky, joyous, outstanding, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.